معرفی تجهیزات آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی دارای تنوع زیادی بوده و وزن و حجم های متفاوتی دارند. در این کپسول ها ماده خفه کننده احتراق، در دو نوع کف و پودر وجود دارد. عموما بدنه کپسول های آتش نشانی از فلز ساخته شده و باید دارای مقاومت بالا بوده تا بتواند فشار را به خوبی تحمل کند. بدنه کپسول های آتش نشانی لازم است در مقابل زنگ زدگی نیز مقاوم باشد و روش استفاده، نام کارخانه و سایر اطلاعات بر روی آن درج شده باشد. همچنین بدنه باید در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از مقاومت لازم برخوردار باشد. این کپسول ها به خاطر حمل و نقل و جای گیری ساده در دست آتش نشانان به شکل استوانه های ته گرد ساخته می شوند.
خاموش کننده های محتوی آب
که بر سه نوع سودا اسید، آب و هوا، آب و گاز می باشند. خاموش کننده های سودا اسید از قدیمی ترین خاموش کننده ها هستند و امروزه مورد استفاده قرار نمی گیرند. خاموش کننده های آب و هوا نیز از آب و هوای تحت فشار تشکیل یافته و کاملا تحت کنترل است. بدین صورت که بر روی در پوش آن مکانیزمی تعبیه شده که با فشار بر روی اهرم آن شیر خروجی باز می شود و با برداشتن فشار شیر خروجی بسته خواهد شد. خاموش کننده های آب گاز نیز دارای سیلندری است که 3/2 حجم آن از آب پر و برای تامین فشار مورد نظر برای تخلیه گاز کربن دی اکسید که در محفظه ی دیگری است استفاده می شود و با آزاد کردن ضامن آن گاز کربن دی اکسید خارج می شود. توجه شود که مدل های قدیمی این خاموش کننده ممکن است از کنترل خارج شود.
خاموش کننده های کف
که خود دارای دو نوع کف شیمیای و مکانیکی هستند. این کف ها مایعی هستند که پس از ریخته شدن بر روی مواد در حال اشتعال، روی آنها را میپوشانند و از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری می کند که در اصطلاح به آن خفه کردن آتش می گویند. هم چنین موجب سرد شدن مواد در حال اشتعال نیز می شود. خاموش کننده های کف شیمیایی از دو مخزن تشکیل شده است که یکی داخل دیگری است. مخزن خارجی حاوی بی کربنات سدیم و مخرج داخلی حاوی سولفات آلومینیوم می باشد که قبل از خروج هیچ گونه تماسی باهم ندارند. در خاموش کننده های کف مکانیکی فشار لازم برای خروج هوا هم از راه دور تامین می شود.
خاموش کننده های پودری
که متشکل از از پودر و هوا و یا پودر و گاز می باشند. این خاموش کننده ها همانند خاموش کننده های آب و هوا هستند و فقط تفاوت آنها در تنوع سایز می باشد.
خاموش کننده های دی اکسید کربن
این خاموش کننده ها به دلیل محفظه فولادی خود سنگین تر می باشند. به همین دلیل سایزهای کوچک آنها مرسوم است و در صورت نیاز به سایزهای بزرگ تر آنها را به شکل چرخدار برای سهولت حمل می سازنند.
خاموش کننده های مواد هالوژنه
این خاموش کننده ها به دلیل آسیب به لایه ازون و محیط زیست از رده خارج شده است.
تجهیزات آتش نشانی صنعتی
کوپلینگ اینترلاک
برای وصل کردن شلنگ های آب مورد استفاده قرار می گیرد تا بتوان طول شلنگ های آب پاش را به حداکثر مقدار مورد نیاز رساند.
هیدرانت
که به دو صورت زمینی و زیر سطحی در معابر عمومی استفاده می شود و هنگام آتش سوزی می توان از آب ذخیره شده آن بهره جست.
هیدرانت اینترلاک
برای استفاده از آب هیدرانت های موجود در سطح شهر و معابر مورد استفاده قرار می گیرد.
آچار آتش نشانی
برای باز و بسته کردن هیدرانت های موجود در سطح شهر مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه های دتکتور
برای تست دود از راه دور مورد استفاده قرار می گیرد.
شلنگ های پیشرفته
این نوع از تجهیزات آتش نشانی بیشتر از نوع لاستیک طبیعی بوده و در برابر شرایط گوناگون مقاوم هستند.
آژیرهای اعلام حریق
یکی از انواع تجهیزات آتش نشانی صنعتی آژیرهای اعلام حریق هستند که همان طور که از اسمش پیداست، هنگام شروع آتش نشانی اخطار می دهد.
اسپرینکلر
یک دمای خاص روی آن ها به صورت پیش فرض تنظیم شده و در هنگام رسیدن به آن دما با الگو های خاص اقدام به اسپری کردن آب میکنند.اسپرینکلر ها را بر اساس نوع اتصال به سه نوع بالا زن، پایین زن، بغل زن (دیوار زن ) تقسیم می کنند.
جعبه آتش نشانی صنعتی
که در ساختمان های و مراکز صنعتی نصب و مورد استفاده قرار می گیرد و دارای تنوع بسیار زیاد بوده و از جنس شیشه، فلز و PVC ساخته می شود. در بعضی از این جعبه ها کپسول های آتش نشانی و در برخی دیگر نیز شلنگ های آب ضد حریق قرار می گیرد.
تناسب ساز ها
برای مخلوط کردن حجم مشخصی از کف و آب استفاده می شود.
تجهیزات آتش نشانی فردی
لباس و کلاه آتش نشانی، از معمول ترین ابزاری است که یک آتش نشان از آن ها استفاده می کند. این لباس ها تا حدی در مقابل حرارت مقاوم بوده و بدن آتش نشانان را از شعله مستقیم و همین طور حرارت تابشی شعله محفوظ نگه می دارند. در کنار این ابزار، وسایل دیگری همچون طناب و کمربند حرکت در ارتفاع، کفشهای ضد حرارت، کپسول اکسیژن، ماسک اکسیژن و … وجود دارد که جزو وسایل فردی آن ها به حساب می آید.
مقایسه تجهیزات آتش نشانی تهران و تجهیزات آتش نشانی آمریکا
تهران به عنوان پایتخت و پرجمعیت ترین شهر کشور از تجهیزات آتش نشانی پیشرفته تری نسبت به شهرهای دیگر برخوردار است. با گسترش برج سازی بیشتر نقاط تهران را ساختمان های بلند و سر به فلک کشیده تشکیل می دهند.
اما باید هنگام احداث و خرید از این برجها توجه داشته باشیم که اگر آتش سوزی اتفاق افتد آیا تجهیزات امداد و نجات آتش نشانی لازم برای اطفاء حریق موجود است یا خیر که جواب خیر می باشد. مراکز آتش نشانی دارای نردبان هایی با طول محدود هستند و عملا امکان اطفاء حریق طبقه های فوقانی برج ها وجود ندارد.
اما امروزه کشورهایی مانند آمریکا و دبی که مملو از ساختمان های بلند و غول پیکر هستند از تجهیزات آتش نشانی پیش رفته ای همانند پهباد و بالگرد و ربات آتش نشان برای اطفاء حریق استفاده می کنند که در ایران از هیچ کدام آنها تا کنون استفاده نشده است. هم چنین به تازگی از جت های آتش نشان نیز در دوبی رو نمایی شده است.
تجهیزات آتش نشانی جزئی از تجهیزات ایمنی است که ما کمتر با آن سر و کار داریم، اما وجود آن در شرایط خاص ضروری است. این تجهیزات و لوازم تا به حال جان میلیون ها نفر را نجات داده و از وقوع حوادث ناگوار بسیاری جلوگیری کرده اند.